Alles over luchtvochtigheid in huis

Alles over luchtvochtigheid in huis


Het is een veel voorkomend probleem, te hoge of vooral te lage luchtvochtigheid in huis. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid of je meubels. In dit artikel neem ik je graag mee in alles over luchtvochtigheid in huis, de gevolgen, hoe je het kan meten en wat je kunt doen om het op te lossen.
Wat zijn de gevolgen van droge lucht in huis?

Droge lucht in huis heeft gevolgen voor jouw gezondheid, die van je kinderen of huisdieren en je meubels. Door droge lucht drogen je slijmvliezen uit waardoor je vatbaarder bent voor hooikoorts en virussen. Daarnaast kun je vrij snel last krijgen van droge huid, statisch haar, en hoofdpijn.

Ook voor huisdieren en kinderen bestaan deze gezondheidsrisico’s. Daarnaast kunnen houten vloeren en meubels scheuren en uitdrogen wanneer er te weinig vocht in de lucht zit. Allemaal vervelende gevolgen die je liever niet hebt.

Wat zijn de gevolgen van te hoge luchtvochtigheid?

Droge lucht is vervelend, maar ook een te hoge luchtvochtigheid in huis heeft gevolgen. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60-70 procent is loop je het risico op schimmelvorming op muren, vloeren en plafonds. Ook krijgen bacteriën en virussen meer kans om te overleven in een warme en vochtige omgeving.

Dit is dus schadelijk voor de gezondheid en door schimmelvorming mogelijk voor het gebouw. Gelukkig is hoge luchtvochtigheid makkelijker op te lossen dan droge lucht. Te hoge luchtvochtigheid kun je met de volgende stappen aanpakken:

  • Zet elke ochtend het raam open. Door te luchten komt er frisse lucht van buiten en neemt dit de plaats in van de lucht in huis.
  • Houd ventilatiekanalen open en schoon. Door deze af te sluiten, of te laten verstoppen kan de vochtige lucht nergens heen. Dus na het douchen en koken blijft het vocht langer dan nodig in huis hangen.
  • Gebruik een luchtontvochtiger. Als laatste kun je een luchtontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid omlaag te brengen.
  • Droog de was in de wasdroger, of buiten. Schone was is nat en geeft tijdens het drogen een hoop vocht af aan de lucht. Door op een andere manier te drogen kun je dit voorkomen.
  • Gebruik de afzuigkap tijdens het koken. Door tijdens het koken de afzuigkap te gebruiken wordt vochtige lucht direct naar buiten gezogen. Zo blijf je dus niet met etensluchtjes achter, maar verdwijnt ook het vocht.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis meten?

luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometerEen eerste signaal kan zijn dat je last hebt van de bovengenoemde verschijnselen, maar hoe weet je zeker dat de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is? De luchtvochtigheid in huis kun je meten met een hygrometer. Dit is een klein apparaatje dat de relatieve luchtvochtigheid meet en toont in een percentage.

Je kunt een hygrometer los kopen, maar er zijn ook luchtbevochtigers met een ingebouwde hygrometer. Meten is weten, dus met een hygrometer weet je precies waar je aan toe bent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis afwijkt kun je actie ondernemen om dit te verhelpen.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen den 40% en 60%. Dit percentage is de relatieve luchtvochtigheid. Relatieve luchtvochtigheid is het, in procenten uitgedrukte, getal om het aandeel vocht in de lucht weer te geven. Afhankelijk van de temperatuur kan dit percentage verschillen, warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. Daarom kan dit percentage gedurende de dag verschillen, zeker wanneer in de zomer de zon binnen schijnt en het opwarmt. Ook het aanzetten van de verwarming kan dit cijfer beïnvloeden.

Bij een luchtvochtigheid van minder dan 40% spreek je van te lage luchtvochtigheid, en bij een percentage van meer dan 60% zit er teveel vocht in de lucht. Toch is het niet nodig om in paniek te raken wanneer de luchtvochtigheid tijdelijk boven of onder deze marge uitkomt.

Direct na het douchen, of koken kan de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomen. Mocht je de verwarming aanzetten dan kan het zijn dat het percentage in korte tijd flink daalt. Voor een gezond en comfortabel leefklimaat is het belangrijk dat de gemiddelde luchtvochtigheid tussen den 40 en 60 procent blijft.

Hoe kan ik de lucht bevochtigen?

Door de lucht te bevochtigen los je eenvoudig het probleem van te lage luchtvochtigheid in huis op. Door de onderstaande tips toe te passen heb je al snel een hogere luchtvochtigheid:

  • Hang waterbakjes aan de verwarming. Dit is niet de meest effectieve, maar wel de goedkoopste oplossing om in de winter de luchtvochtigheid te verhogen. Hang de bakjes aan de verwarming en vul deze bij wanneer ze leeg zijn.
  • Droog de was binnen. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is kan dit juist helpen om deze tijdelijk te verhogen. Het water heb je tijdens het wassen toch al gebruikt, dus waarom niet dubbel profiteren?
  • Investeer in een luchtbevochtiger. Dit is de meest effectieve manier om de luchtvochtigheid blijvend te verhogen. Plaats een luchtbevochtiger op de plek waar je het meest last hebt van droge lucht, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer, om klachten te verminderen.

Conclusie

Of de luchtvochtigheid in huis nu te hoog, of te laag is. Beide hebben vervelende gevolgen en kunnen flinke gezondheidsklachten geven. Gelukkig zijn beide problemen ook vrij eenvoudig op te lossen. Heb je last van te droge lucht en overweeg je een luchtbevochtiger te kopen? Bekijk dan hier de koopgids voor het kopen van een luchtbevochtiger.

Scroll naar top