Luchtbevochtiger kopen, de complete koopwijzer en adviesgids

Luchtbevochtiger kopen, de complete koopwijzer en adviesgids


Een luchtbevochtiger in huis of op kantoor heeft veel voordelen, maar hoe kies je een luchtbevochtiger, wat zijn de voordelen en waar koop je een luchtbevochtiger? Om antwoord te geven op deze en meer vragen hebben we deze koopgids geschreven. We hopen dat al deze informatie het voor jou makkelijker maakt om een luchtbevochtiger te kopen.
Waarom een luchtbevochtiger kopen

Een luchtbevochtiger is een eenvoudige oplossing voor het verbeteren van het binnenklimaat in huis of op kantoor. In veel huizen is de luchtvochtigheid te laag. Meestal wordt dit veroorzaakt door goede isolatie of juist de verwarming die hoog staat in de winter. Door een luchtbevochtiger te kopen los je dit probleem snel en eenvoudig op. Toch is het wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Wanneer je een luchtbevochtiger niet op de juiste manier onderhoudt of de luchtvochtigheid te hoog laat worden levert dit risico’s op voor je gezondheid. Lees hier meer over de nadelen van een luchtbevochtiger en hoe je deze kunt voorkomen.

De groeiende populariteit van luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers zijn de laatste jaren steed populairder geworden. Nieuwe huizen zijn steeds vaker voorzien van een ventilatiesysteem waardoor vochtige lucht afgezogen wordt. Hierdoor droogt de lucht uit en is de kans op gezondheidsklachten hoger.

Zo kan het zijn dat je sneller last hebt van droge ogen, hoesten, hoofdpijn, een droge huid of moeite met concentreren. Dit zijn allemaal symptomen van een te lage luchtvochtigheid in huis. Ook kunnen je slijmvliezen uitdrogen waardoor je sneller vatbaar bent voor verkoudheid, virussen en griep.

Doordat steeds meer mensen zich van deze symptomen bewust worden is de vraag naar luchtbevochtigers flink gestegen. Heb je last van de bovengenoemde symptomen? Lees dan verder om de beste luchtbevochtiger voor jouw situatie te ontdekken.

Wat zijn de voordelen van een luchtbevochtiger?

Eerder heb je al kunnen lezen dat onjuist gebruik van een luchtbevochtiger schadelijk kan zijn. Gelukkig zijn de voordelen van een luchtbevochtiger veel groter dan de nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de 10 grootste voordelen van een luchtbevochtiger:

 • Geef virussen en bacteriën geen kans. Door een hogere luchtvochtigheid krijgen virussen en bacteriën minder kans om te overleven. Hierdoor loop je minder snel kans om ziek te worden.
 • Weg met die droge huid. Langdurig in een omgeving zijn waar de luchtvochtigheid te laag is onttrekt vocht aan je huid. Hierdoor krijg je niet alleen meer dorst omdat je lichaam dit aan wil vullen, maar een droge huid geeft ook vaak jeuk en kans op eczeem. Met een luchtbevochtiger in huis droogt je huid minder snel uit. Scheelt weer smeren met cremes.
 • Minder droge slijmvliezen. Het is waarschijnlijk iets waar je niet dagelijks mee bezig bent, maar door droge lucht kunnen je slijmvliezen uitdrogen. Hierdoor werkt de beschermende functie minder goed en het geeft ook irritaties zoals droge hoest en een jeukende neus. Met een luchtbevochtiger los je dit probleem gemakkelijk op, je neus zal je dankbaar zijn.
 • Bespaar geld op stookkosten. Door vocht aan de lucht toe te voegen voelt het al snel warmer aan in huis. Hierdoor hoeft de verwarming minder hoog voor een aangenaam gevoel en dat scheelt al snel flink in de stookkosten.
 • Hallo groene vingers. Gaan jouw planten altijd dood en haalt een bos bloemen het einde van de week niet? Geen zorgen dit ligt niet aan jou. Planten en bloemen voelen zich het lekkerst in een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent. Zet die luchtbevochtiger dus maar aan en geniet langer van je bloemen en planten.
 • Betere nachtrust. Door een luchtbevochtiger in de slaapkamer te gebruiken verbetert je nachtrust. Een gezonde luchtvochtigheid voorkomt snurken, het krijgen van een bloedneus en je valt sneller in diepe slaap. Zo wordt je een stuk energieker wakker.
 • Herstel sneller van griep en verkoudheid. Een luchtbevochtiger is geen wondermiddel, maar het kan je wel helpen om minder vaak en minder lang ziek te zijn. Door een gezond binnenklimaat verbetert ook jouw gezondheid waardoor je minder vatbaar bent om ziek te worden. Daarbij werken je slijmvliezen beter wanneer deze niet uitgedroogd zijn.
 • Bescherm je meubels. Houten of leren meubels, deuren, en houten kozijnen kunnen beschadigd raken door droge lucht. Door een luchtbevochtiger in huis te halen los je dit probleem op en voorkom je scheuren en uitdrogen van het hout en leer.
 • Verbeterde concentratie. Heb je snel last van concentratieproblemen? Probeer dan eens een luchtbevochtiger op de studeerkamer of op kantoor. De kans is groot dat de luchtvochtigheid de oorzaak is van het probleem. Verhoog de luchtvochtigheid en je bent al snel productiever.
 • Laat je baby beter slapen. Het zachte geluid dat een luchtbevochtiger maakt op de babykamer kan helpen om jouw baby beter te laten slapen. Voor een kind lijkt dit op het geluid van de baarmoeder, waardoor hij/zij rustiger zal slapen. Daarbovenop profiteert een baby ook mee van de andere gezondheidsvoordelen van een luchtbevochtiger.

De nadelen van een luchtbevochtiger

 • Het reservoir moet bijgevuld worden
  Laten we beginnen met het meest simpele nadeel. Luchtbevochtigers beschikken over een reservoir dat gevuld moet worden met water. Afhankelijk van het type wordt dit water gekookt, of als koud water verneveld. Het resultaat wordt verspreid door de ruimte om de luchtvochtigheid te verhogen.
  Helaas is dit reservoir niet eindeloos, er komt een moment dat het leeg is en je het opnieuw moet vullen. Nu is dit een eenvoudig klusje, maar mocht er bij jou thuis al ruzie ontstaan over het inruimen van de vaatwasser, dan is het bijvullen groot nadeel.
  Witte stof in de buurt van de humidifier
  Bij langer gebruik kan het gebeuren dat je in de omgeving van de bevochtiger, op de kast of op de vloer, een witte laag stof krijgt. Vooral bij het gebruik van ultrasone luchtbevochtigers is dit een veel voorkomend verschijnsel.
  Het is gelukkig niets om je zorgen over te maken, in de waternevel die verspreid wordt zitten nog mineralen en kalk. Wanneer het vocht verdampt of een vaste ondergrond raakt blijven deze mineralen liggen. Dit droogt op als wit stof.
 • Het verspreiden van schimmels en bacteriën
  Dit nadeel bestaat uit twee onderdelen, die gelukkig beide op te lossen zijn door het onderhouden en het juiste gebruik van een bevochtiger.Het eerste deel is het ontstaan van bacteriën en schimmels in het waterreservoir. Wanneer je het water niet vaak genoeg ververst en het apparaat niet regelmatig schoonmaakt dan ontstaan er op natte onderdelen vanzelf vieze plekken. Alle schimmels en bacteriën die zich hier verzamelen worden vervolgens door de ruimte verspreid wanneer het apparaat aan staat. Het tweede onderdeel ontstaat wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt. In een vochtige ruimte loop je een grote risico op de groei van schimmels op bijvoorbeeld muren en plafonds. Dit levert niet alleen ongemakken maar ook een ongezonde leefomgeving op. Let er ook op dat de vochtige lucht niet direct naar een muur geblazen wordt, ook hiermee vergroot je het risico op schimmels.
 • Een storend geluid
  Of het geluid van de humidifier storend is hangt af van de ruimte waar je het apparaat wil gebruiken. In een levendige kantooromgeving of in de woonkamer zal een beetje geluid geen hinder opleveren, maar in de slaapkamer kan het erg vervelend zijn. Sommige luchtbevochtigers maken zelfs zoveel geluid dat het de slaap kan verstoren.
 • Risico op verbranding
  Dit nadeel vind je alleen bij stoombevochtigers. Door het water in het reservoir te koken wordt de luchtvochtigheid verhoogd met stoom. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de kamertemperatuur iets omhoog gaat, maar levert ook het risico op verbranding.
  Niet alleen de stoom die uit het apparaat komt levert dit risico, ook het hete water in het reservoir kan gevaarlijk zijn. Vooral in een huis waar kleine kinderen of huisdieren rondlopen bestaat het gevaar van omstoten.

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Het meest eenvoudige antwoord op deze vraag is dat een luchtbevochtiger werkt door water toe te voegen aan droge lucht. De manier waarop dit gebeurt is wel afhankelijk van het type luchtbevochtiger. Hieronder vind je in het kort de werking van alle typen luchtbevochtigers:

Stoombevochtiger: Een stoombevochtiger verhit het water en verspreid vervolgens de stoom door de ruimte. De stoom verhoogt de luchtvochtigheid en verwarmt ook direct de lucht. Door het warmte element is deze luchtbevochtiger minder geschikt voor gebruik in een omgeving met kinderen of huisdieren. Lees meer over stoombevochtigers.

Ultrasone luchtbevochtiger: Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van een trillend membraan om het water te verspreiden. Op het oog lijkt dit op een stoombevochtiger, maar bij dit type is er sprake van nevel in plaats van waterdamp door het ontbreken van verhitting. Lees meer over ultrasone luchtbevochtigers.

Koudwaterverdamper: Een koudwaterverdamper maakt gebruik van een filter die het water in zich opneemt. Door middel van een ventilator wordt droge lucht in het apparaat, langs de filter gezogen. Aan de andere kant komt de lucht die nu vochtig is door de filter weer uit het apparaat. Er is geen nevel of waterdamp, dus dit type is het meest geschikt voor de babykamer of slaapkamer. Lees meer over koudwaterverdampers.

Luchtwasser: Dit type is afwijkend van de vorige drie omdat deze de lucht ook direct reinigt. Door een ventilator wordt lucht naar binnen gezogen en via verschillende filters weer naar buiten geblazen. De lucht die uit een luchtwasser komt is bevochtigt en gereinigd. Lees meer over luchtwassers.

Wat kost een luchtbevochtiger?

Prijzen van luchtbevochtigers lopen flink uiteen, van een paar tientjes tot 600 euro. De prijsklasse is niet alleen afhankelijk van je budget, maar ook van je wensen en eisen. Afhankelijk van het type en de capaciteit heb je keuze uit goedkopere of alleen duurdere luchtbevochtigers. Wil je zo min mogelijk geld uitgeven, bekijk dan hier de goedkoopste luchtbevochtiger.

Waar plaats ik een luchtbevochtiger?

Een luchtbevochtiger is geschikt om in iedere ruimte het binnenklimaat te verbeteren. Dus het antwoord op de vraag is overal. Toch zijn niet alle typen even geschikt om overal geplaatst te worden. Voor de meest gekozen locaties hebben we daarom op een rij gezet welk type het beste past:

Babykamer: De babykamer is misschien wel de meest gekozen plek om een luchtbevochtiger te plaatsen. Een baby heeft al snel last van de gevolgen van droge lucht, dus het effect van een luchtbevochtiger in deze ruimte is groot. In een babykamer is veiligheid van het grootste belang. Een stoombevochtiger is daarom niet geschikt. Een koudwaterverdamper is wel geschikt, dit type is stil en veilig.

Bekijk de beste luchtbevochtiger voor de babykamer

Slaapkamer: Een luchtbevochtiger kan helpen om beter te slapen, maar dan is het wel noodzakelijk dat deze niet teveel geluid maakt. Ook veel extra warmte is vaak niet handig in de slaapkamer. Een ultrasone luchtbevochtiger of een koudwaterverdamper is daarom het meest geschikt voor op de slaapkamer. Beide zijn stil in gebruik en veilig door het gebruik van koud water.

Bekijk de beste luchtbevochtiger voor de slaapkamer

Woonkamer: In de woonkamer is de keuze voornamelijk afhankelijk van jouw huishouden. Heb je kleine kinderen en/of huisdieren dan speelt veiligheid een grote rol en valt een stoombevochtiger af. Is de ruimte erg groot dan wordt capaciteit belangrijk. Mocht dit allemaal niet zo’n grote rol spelen dan is de keuze vrij. Ieder type is in basis geschikt om gebruikt te worden in de woonkamer, maar sommige zijn wel mooier dan andere. Bekijk hier de mooiste design luchtbevochtigers voor een luchtbevochtiger die er leuk uitziet.

Bekijk de beste luchtbevochtiger voor de woonkamer

Kantoor: Op kantoor is vooral de capaciteit een belangrijke voorwaarde. De ruimtes zijn vaak groter waardoor kleine luchtbevochtigers niet genoeg effect hebben. Daarnaast wil je niet ieder half uur naar de kraan moeten lopen om het reservoir te vullen. Grotere luchtbevochtigers zijn meestal van het type ultrasone luchtbevochtiger of luchtwasser. Een luchtwasser heeft als voordeel dat deze de lucht ook direct reinigt, wel zo gezond wanneer je met veel collega’s samen zit.

Bekijk de beste luchtbevochtiger voor op kantoor

Studentenkamer: Wanneer je gaat studeren is het toch wel handig om je goed te kunnen concentreren. In de winter wanneer de verwarming hoog staat kan dit al snel lastiger zijn door droge lucht. Een luchtbevochtiger op je studentenkamer is dan een handig hulpmiddel. Omdat studentenkamers vaak niet zo groot zijn is het kiezen van een luchtbevochtiger erg makkelijk. Door de lagere capaciteit daalt ook de prijs, toch wel handig voor een student. Een goedkope ultrasone luchtbevochtiger of koudwaterverdamper is het meest geschikt.

Bekijk de beste luchtbevochtiger voor de studentenkamer

Welk type luchtbevochtiger kopen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen werken alle typen luchtbevochtigers anders en zijn ze ook niet allemaal geschikt voor iedere ruimte. Welke type luchtbevochtiger kopen is daarom vooral afhankelijk van het gebruik en natuurlijk jouw eigen voorkeur. In Nederland is het meest verkochte type luchtbevochtiger een koudwaterverdamper, met daarop volgend de ultrasone luchtbevochtiger. In dit artikel en op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende typen luchtbevochtigers met hun voor- en nadelen.

Welk merk luchtbevochtiger kopen?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Er zitten kwaliteitsverschillen tussen grote merken met jarenlange ervaring in het maken van luchtbevochtigers en kleine goedkope merken. Welk merk luchtbevochtiger je wil kopen is vooral afhankelijk van jouw eigen merk voorkeuren, je budget en het type humidifier. Niet alle merken luchtbevochtigers verkopen alle typen, dus dit kan je beperken in je keuze.

De meest bekende merken luchtbevochtigers zijn:

Philips
Duux
Stadler Form
Medisana
Boneco
Dyson
VentaWaar kan ik een luchtbevochtiger kopen?

Heb je besloten om een luchtbevochtiger te kopen? Dan is het nog de vraag waar je deze kunt kopen. Gelukkig is deze vraag niet zo moeilijk te beantwoorden. Bij veel elektronica winkels en webwinkels kun je luchtbevochtigers kopen. Hieronder vind je een overzicht van onze partners.

Luchtbevochtiger kopen bij Coolblue

Coolblue heeft niet alleen een enorm assortiment artikelen, maar ook een uitgebreid assortiment luchtbevochtigers. In het aanbod vind je alle typen luchtbevochtigers terug en vanaf 38 euro koop je bij Coolblue al een luchtbevochtiger. Uiteraard altijd met de bekende service van Cooblue.

In het assortiment vind je onder andere de volgende merken:

Stadler Form
Medisana
Duux
Philips
Dyson

Luchtbevochtiger kopen bij fonQ

Geef je huis wat fonQ gaat niet alleen over design en aankleding, maar ook over leefbaarheid. In de webwinkel van fonQ vind je daarom ook een geselecteerd aanbod luchtbevochtigers en accessoires. De luchtbevochtigers worden verkocht door fonQ zelf, of door aangesloten partners zoals Duux. Ook bij fonQ vind zijn alle typen luchtbevochtigers opgenomen in het assortiment en je koopt er al een luchtbevochtiger vanaf 45 euro.

Bij fonQ kun je terecht voor de volgende merken:

Medisana
Beurer
Duux
Philips
Stadler Form
Boneco

Luchtbevochtiger kopen bij O2Health

O2Health is een naam die waarschijnlijk minder snel een belletje doet rinkelen dan Coolblue of fonQ. Toch is het bedrijf al jaren gespecialiseerd in het verbeteren van het binnenklimaat. Dit doen zij in ziekenhuizen, zorginstellingen, kantoren en ook bij consumenten thuis. Het assortiment luchtbevochtigers is kleiner, maar door de kennis die O2Health heeft ben je er wel van verzekerd dat alleen het beste in het aanbod wordt opgenomen.

Luchtbevochtiger merken bij O2Health:

Soehnle
Boneco
Stylies Atlas
Venta
Stadler Form

Hoe kies ik een luchtbevochtiger?

Met een grote verscheidenheid aan typen, merken en vooral de grote prijsverschillen is het niet makkelijk om een luchtbevochtiger te kiezen. Om je hierbij te helpen kun je de volgende vragen beantwoorden

Top 3 beste luchtbevochtigers van 2020

Kom je er echt niet uit? Dan helpen we je graag met de beste luchtbevochtigers van 2020. Deze apparaten zijn uitgebreid bekeken en getest. Dus we zijn zeker van onze keuze met deze aanbevelingen.

Lees dit artikel voor een compleet overzicht van de beste luchtbevochtigers.

Conclusie

Een luchtbevochtiger kopen is voor veel mensen een verstandige keuze, maar het is niet altijd makkelijk. Veel hangt af van de plek, het type en je budget. We hopen dat je met deze luchtbevochtiger koopgids een goed beeld hebt gekregen van waar je op moet letten bij het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Mocht je nog meer advies nodig hebben dan nodigen wij je uit om de andere artikelen op deze website te bekijken.

Scroll naar boven