5 nadelen van luchtbevochtigers

Nadelen van een luchtbevochtiger


Luchtbevochtigers lossen een hoop problemen in huis op. Ze verhelpen de oncomfortabele effecten van droge lucht en verbeteren de gezondheid van je leefomgeving. Tegenover voordelen staan ook nadelen, zo ook bij een luchtbevochtiger. In dit artikel zetten we 5 nadelen van deze apparaten op een rij.

In dit overzicht vind je ook tips om de nadelen te voorkomen, of advies om je te helpen bij het kiezen van de beste luchtbevochtiger voor jouw wensen.

1. Het reservoir moet bijgevuld worden

Laten we beginnen met het meest simpele nadeel. Luchtbevochtigers beschikken over een reservoir dat gevuld moet worden met water. Afhankelijk van het type wordt dit water gekookt, of als koud water verneveld. Het resultaat wordt verspreid door de ruimte om de luchtvochtigheid te verhogen.
Helaas is dit reservoir niet eindeloos, er komt een moment dat het leeg is en je het opnieuw moet vullen. Nu is dit een eenvoudig klusje, maar mocht er bij jou thuis al ruzie ontstaan over het inruimen van de vaatwasser, dan is het bijvullen groot nadeel.
Tip: Kies voor een luchtbevochtiger met groot waterreservoir om dit probleem op te lossen

2. Witte stof in de buurt van de humidifier

Bij langer gebruik kan het gebeuren dat je in de omgeving van de bevochtiger, op de kast of op de vloer, een witte laag stof krijgt. Vooral bij het gebruik van ultrasone luchtbevochtigers is dit een veel voorkomend verschijnsel.
Het is gelukkig niets om je zorgen over te maken, in de waternevel die verspreid wordt zitten nog mineralen en kalk. Wanneer het vocht verdampt of een vaste ondergrond raakt blijven deze mineralen liggen. Dit droogt op als wit stof.
Tip: Wil je dit voorkomen? Vul dan het waterreservoir met gedemineraliseerd water, of zet het apparaat op een kleine verhoging.

3. Het verspreiden van schimmels en bacteriën

Dit nadeel bestaat uit twee onderdelen, die gelukkig beide op te lossen zijn door het onderhouden en het juiste gebruik van een bevochtiger.
Het eerste deel is het ontstaan van bacteriën en schimmels in het waterreservoir. Wanneer je het water niet vaak genoeg ververst en het apparaat niet regelmatig schoonmaakt dan ontstaan er op natte onderdelen vanzelf vieze plekken. Alle schimmels en bacteriën die zich hier verzamelen worden vervolgens door de ruimte verspreid wanneer het apparaat aan staat.
Tip: Maak alle natte delen regelmatig schoon volgens de aanwijzingen in de handleiding. Hiermee voorkom je de verspreiding van bacteriën en schimmels.

Het tweede onderdeel ontstaat wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt. In een vochtige ruimte loop je een grote risico op de groei van schimmels op bijvoorbeeld muren en plafonds. Dit levert niet alleen ongemakken maar ook een ongezonde leefomgeving op. Let er ook op dat de vochtige lucht niet direct naar een muur geblazen wordt, ook hiermee vergroot je het risico op schimmels.
Tip: Kies bij aanschaf voor een luchtbevochtiger met hygrometer. Dit zorgt ervoor dat het apparaat automatisch uitschakelt bij de juiste luchtvochtigheid.

4. Een storend geluid

Of het geluid van de humidifier storend is hangt af van de ruimte waar je het apparaat wil gebruiken. In een levendige kantooromgeving of in de woonkamer zal een beetje geluid geen hinder opleveren, maar in de slaapkamer kan het erg vervelend zijn. Sommige luchtbevochtigers maken zelfs zoveel geluid dat het de slaap kan verstoren.
Tip: Wil je het apparaat in de slaapkamer gebruiken, let dan bij aanschaf op het geluidsniveau en kies een stil exemplaar.

5. Risico op verbranding

Dit nadeel vind je alleen bij stoombevochtigers. Door het water in het reservoir te koken wordt de luchtvochtigheid verhoogd met stoom. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de kamertemperatuur iets omhoog gaat, maar levert ook het risico op verbranding.
Niet alleen de stoom die uit het apparaat komt levert dit risico, ook het hete water in het reservoir kan gevaarlijk zijn. Vooral in een huis waar kleine kinderen of huisdieren rondlopen bestaat het gevaar van omstoten.
Tip: Wil je dit probleem helemaal voorkomen, of heb je kleine kinderen/huisdieren in huis? Kies dan voor een ultrasone luchtbevochtiger in plaats van een stoombevochtiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top