Stoombevochtiger

Beste stoombevochtiger: Boneco S450

De S450 van het Zwitserse merk Boneco steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Ondanks de hoge prijs is het een stoombevochtiger met uitgebreide mogelijkheden. Zo vind je op de S450 bijvoorbeeld een timer, een display dimmer, een onderhoudsindicator, een handige ontkalkingsmode en de mogelijkheid om geurolie toe te voegen.

Bovenop deze functies komt de grote inhoud van het waterreservoir. Met een inhoud van 7 liter is het één van de weinige stoombevochtigers die wel geschikt is voor gebruik in grotere ruimtes. Tijdens het gebruik kun je kiezen tussen een handmatige, automatische en ECO mode. De laatste zorgt voor een lager energieverbruik. Welke mode je ook kiest, in alle gevallen doet de Boneco S450 effectief en snel zijn werk. De ingebouwde hygrometer zorgt ervoor dat het apparaat automatisch stopt met werken wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt.

In het onderhoud maakt de S450 het je ook zo makkelijk mogelijk. De indicator op het scherm laat zien wanneer je de luchtbevochtiger schoon moet maken. De ontkalkingsmode maakt van het schoonmaken een eenvoudig klusje, volg de stappen, wacht tot het programma klaar is en de Boneco S450 is weer klaar voor gebruik.

De hoge prijs maakt de drempel tot aanschaf hoger, maar voor deze prijs krijg je een effectieve luchtbevochtiger met uitgebreide functies en hoog gebruiksgemak. Dit maakt de S450 de beste stoombevochtiger van 2019.

Voordelen:

+ Veilig in gebruik door handwarm stoom
+ Werkt snel en effectief
+ Extra groot waterreservoir van 7l
+ Geschikt voor het gebruik van geurolie

Nadelen:

– Hoge prijs
– Maakt relatief veel geluid
– Accessoires zijn duur in aanschaf

Bekijk meer stoombevochtigers bij:

Wat is een stoombevochtiger?

Een stoombevochtiger zorgt niet alleen voor het verhogen van de luchtvochtigheid, maar ook voor de binnentemperatuur. Dit type maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van stoom. Hierdoor is het apparaat zeer effectief, de luchtvochtigheid stijgt vrij snel, maar het gebruik van heet stoom heeft ook nadelen. Een stoombevochtiger is door de werking wel erg stil, dus ideaal voor in de huiskamer. Lees verder voor de werking, de voor- en nadelen en veelgestelde vragen over stoombevochtigers.

Hoe werkt een stoombevochtiger

In een stoombevochtiger wordt het water verhit, de stoom die hierdoor ontstaat, wordt gebruikt om de luchtvochtigheid te verhogen. Doordat de stoom warm is, gaat niet alleen de luchtvochtigheid omhoog, maar ook de temperatuur zal licht stijgen. Vooral in de winter is dit een voordeel omdat de verwarming minder vaak aan hoeft. Het is ook de verwarming die vaak voor droge lucht zorgt, dus win-win.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Stiller in gebruik door het ontbreken van een ventilator.
  • Minder risico’s op bacteriën doordat het water gekookt wordt.
  • Geen filters die regelmatig vervangen moeten worden.
  • Verhoogt niet alleen de luchtvochtigheid maar ook de temperatuur.

Nadelen

  • Moeilijker schoon te maken door het aanwezige verwarmingselement.
  • Minder geschikt voor grote ruimtes.
  • Stoom en warme onderdelen zijn minder veiligheid in de buurt van kinderen of dieren.
  • Het energieverbruik ligt hoger dan bij andere luchtbevochtigers.
  • Er bestaat een risico op oververhitting.

Voordelen van een stoombevochtiger

Hogere binnentemperatuur: Door het gebruik van stoom verhoogt een stoombevochtiger ook de binnentemperatuur. Vooral in koude wintermaanden, wanneer de verwarming volop draait en de lucht uitdroogt, is dit een groot voordeel.

Schone waterdamp: Door het koken van het water in de bevochtiger worden alle schimmels en bacteriën gedood nog voor de stoom door de ruimte verspreid wordt. Dit maakt een stoombevochtiger schoner dan andere typen bevochtigers.

Stiller: Andere bevochtigers hebben een ventilator nodig om vochtige lucht door de ruimte te verspreiden. Een stoombevochtiger heeft dit niet nodig, dat maakt het gebruik een flink stuk stiller en aangenamer.

Geen filters om te vervangen: Koudwaterverdampers en ultrasone luchtbevochtigers maken gebruik van filters om de lucht te bevochtigen of om het water te reiniger. Deze moeten regelmatig vervangen worden om de werking van het apparaat op niveau te houden. Een stoombevochtiger heeft geen filters, je hoeft je dus geen zorgen te maken over het vervangen hiervan.

Wat is het verschil tussen stoombevochtiger en een ultrasone luchtbevochtiger?

Het verschil tussen deze twee typen luchtbevochtigers zit in gebruikte techniek. De stoombevochtiger maakt gebruik van warmte om de luchtvochtigheid te verhogen, terwijl een ultrasone luchtbevochtiger gebruik maakt van geluidsgolven. Door het ontbreken van warmte is de waterdamp die uit een ultrasone bevochtiger komt koud, dit kan er voor zorgen dat de temperatuur in huis daalt.

Door het water te koken is er ook geen filter nodig om het water vrij te houden van bacteriën en schimmels. Dit maakt het goedkoper om een stoombevochtiger te gebruiken en verhoogt ook het gebruiksgemak.

Waar helpt een stoombevochtiger bij?

Een stoombevochtiger is een effectieve manier om de gevolgen van een droge lucht te bestrijden. Door de werking van het apparaat is het vooral in de winter erg handig, maar ook voor een aantal andere specifieke symptomen biedt dit type de beste oplossing.

Verminderen van allergie klachten: Doordat een stoombevochtiger het water kookt is dit vrij van bacteriën en schadelijke stoffen. Daardoor biedt het niet alleen een oplossing voor droge lucht, maar is de vochtige lucht ook schoner. Vooral gebruikers met astma of hooikoorts hebben hier veel baat bij.

Voorkomen van een droge huid: Vooral in de winter komt droge lucht vaak voor. Koude lucht bevat minder vocht en het gebruik van de verwarming maakt dit alleen maar erger. Door de warmte die van de stoom af komt is het niet alleen de luchtvochtigheid die stijgt. Ook de binnentemperatuur zal toenemen, hierdoor kan de verwarming een paar graden lager en dat zorgt weer voor minder droge lucht.

Minder last van griep: Eerlijk toegegeven, een luchtbevochtiger gaat er niet voor zorgen dat je helemaal geen griep meer krijgt. Toch vermindert het wel de kans op griep. Een hogere luchtvochtigheid zorgt voor een betere weerstand en doordat de stoom vrij is van ziekmakende bacteriën voorkom je ook de verspreiding van griep.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoombevochtiger

Bij het kopen van een nieuwe stoombevochtiger is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste factoren om op te letten.

Oppervlakte van de ruimte: Hoe groot is de ruimte waar je het apparaat wil gebruiken en past de capaciteit van het apparaat bij deze ruimte? Een humidifier die in een te grote ruimte staat zal nooit de luchtvochtigheid op het gewenste niveau krijgen.

Welke ruimte: Naast het oppervlakte is het ook goed om rekening te houden met waar de je ruimte voor gaat gebruiken. Een stoombevochtiger is minder geschikt voor een slaapkamer, babykamer of andere ruimtes waar kleine kinderen of huisdieren rondlopen. Is dit het geval, kies van voor een ander type luchtbevochtiger.

Gebruiksgemak: Hoe makkelijk is het apparaat schoon te maken en hoe vaak moet je ontkalken? Dit zijn twee belangrijke vragen om te stellen voor je een luchtbevochtiger koopt. Door het verwarmingselement is een stoombevochtiger gevoeliger voor kalkaanslag. Vooral in regio’s met kalkrijk water kan het vervelend zijn om vaak te moeten ontkalken.

Nadelen van een stoombevochtiger

Veiligheidsrisico’s: Het meeste genoemde nadeel van een stoombevochtiger is veiligheid. De stoom die uit het apparaat komt, is warm en ook verschillende onderdelen kunnen warm worden. Daarom is het niet verstandig om een stoombevochtiger te gebruiken in een omgeving waar kinderen of huisdieren rondlopen.

Regelmatig onderhoud: Een stoombevochtiger heeft regelmatig onderhoud nodig. Dit is niet anders dan bij andere soorten, maar het warmte element, wat vatbaar is voor kalkaanslag, maakt het lastiger om een stoombevochtiger schoon te maken.

Minder geschikt voor grote ruimtes: De maximale oppervlakte van een stoombevochtiger is kleiner dan gemiddeld. Dit is in veel woningen geen probleem, maar het maakt een stoombevochtiger minder geschikt voor op kantoor.

Hoger energieverbruik: Het verwarmingselement zorgt ervoor dat het stroomverbruik flink hoger ligt dan bij andere humidifiers.

Hogere prijs: Gemiddeld zijn stoombevochtigers duurder dan bijvoorbeeld koudwaterverdampers.

Scroll naar boven