Verschillende soorten luchtbevochtigers

Humidifiers maken gebruik van verschillende technieken. De meestgebruikte zijn de ultrasone luchtbevochtiger, de koudwaterverdamper en de stoombevochtiger. Alle drie werken ze op een andere manier en dat brengt eigen voor-en nadelen met zich mee. Hieronder vind je een overzicht van deze drie typen humidifiers.

Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van geluidsgolven om zo trillingen te veroorzaken in het water. Door deze trillingen worden de watermoleculen gebroken met als resultaat een hele fijne nevel. Een stille ventilator in de luchtbevochtiger verspreidt de nevel door de ruimte.

De meeste ultrasone luchtbevochtigers beschikken over een ionen filter, deze verwijdert schadelijke stoffen en bacteriën uit het water. Hierdoor weet je zeker dat de waternevel geen schadelijke stoffen verspreidt.

Standaard is het vernevelde water koud, maar sommige humidifiers van dit type beschikken over een verwarmingselement. Door hier gebruik van te maken voorkom je dat de temperatuur in de ruimte, waar de bevochtiger staat, te snel daalt.

Lees meer over ultrasone luchtbevochtigers
ultrasone luchtbevochtiger kopen

Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper begint met de droge lucht in huis. Dit apparaat ademt als het ware de droge lucht in met een ventilator. Deze droge lucht wordt in de verdamper langs natte elementen en het water geleid. Hiermee wordt de lucht gereinigd en bevochtigd. Een andere ventilator blaast deze lucht vervolgens terug de ruimte in.
Dit type is één van de meest zuinige, onder andere door het ontbreken van een verwarmingselement.

Lees meer over koudwaterverdampers
Koudwaterverdamper kopen

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger maakt geen gebruik van nevel, maar van waterdamp. Het water in een stoombevochtiger wordt verhit waarna een ventilator de stoom door de ruimte verspreidt. Door gebruik te maken van stoom gaat niet alleen de luchtvochtigheid maar ook de temperatuur in de ruimte omhoog.
Door het verhitten van het water verbruikt dit type meer energie en bestaat het risico dat jijzelf, kinderen, of huisdieren zich verbranden.

Lees meer over stoombevochtigers
Stoombevochtiger kopen